Troels Lund Poulsen har en meget travl hverdag som fungerende forsvarsminister. Især set i lyset af de mange beslutninger, som Danmark skal træffe i forholdet til krigen i Ukraine. Alligevel afsatte ministeren et par timer søndag formiddag den 26. marts til et besøg i ROFI-Centret i Ringkøbing.
Den særlige anledning til besøget var, at Danmarks Idrætsforbunds soldaterprojekt ”Fra militær til civil” holdt weekendtræf i ROFI-Centret. Formålet med projektet er via idrætstilbud at gøre vejen fra militæret til det civile lettere for veteraner, der har fået fysiske og psykiske skader under deres tjeneste for Danmark i internationale missioner. 29 veteraner deltog i weekendtræffet i ROFI-Centret.
Troels Lund Poulsen rettede efter ankomsten til ROFI-Centret en stor tak til deltagerne i træffet og til de veteraner generelt, der har været udsendt i tjeneste for Danmark i internationale missioner.
- I har ydet en kæmpe indsats for, at vi i Danmark kan leve i fred og sikkerhed. Nogle af jer har også betalt en høj pris for indsatsen. I skal ikke blive glemt, heller ikke jeres pårørende, sagde forsvarsministeren.
Han takkede også DIF’s Soldaterprojekt for projektets arbejde med via idrætstilbud at give veteranerne muligheder for at komme ind i nye sociale fællesskaber.
Per Nylykke har som souschef i Public Affairs i Danmarks Idrætsforbund det øverste ansvar for forbundets soldaterprojekt.
- Vi er glade for, at vi via idrætstilbud og formidling til vores mange foreninger kan være med til at gøre vejen fra militær til civil lettere for vores veteraner, der har gjort en stor indsats for Danmark, understregede Per Nylykke.
60-årige Jens Heide Vestenbæk, der stammer fra Saltum, men nu bor på Sjælland mellem Ølstykke og Frederikssund, har flere gange været med til træf i DIFs Soldaterprojekt. Også i denne weekend i ROFI-Centret. Hans historie er meget kort fortalt, at han efter bl.a. værnepligtig i Jydske Dragonregiment i Holstebro under nuværende formand for Folketinget, Søren Gade, i en årrække var ansat i Politiet. Samtidig havde han rådighedstjeneste ved Forsvaret og bl.a. udsendt til vagttjeneste i Irak i 1996.
- I 2001 blev jeg tilkendt en mén grad for PTSD (Post Traumatisk Stress Syndrom). I de efterfølgende år prøvede jeg at arbejde mig ud af det. Jeg passede mit arbejde, men efterhånden fik jeg sværere og sværere ved at indgå normalt i sociale fællesskaber, og i 2018 gik jeg helt ned med flaget. For et års tid siden blev jeg førtidspensionist, hvilket jeg betragtede som et stort nederlag for mig. Bl.a. via idrætstilbud i DIFs Soldaterprojekt forsøger jeg at være så aktiv som muligt. Nu går jeg fast til bueskydning i Frederikssund.
Jeg fungerer bedre og har f.eks. fundet fred og ro via disse træf, som jeg glæder mig til hver gang. Det er dejligt at mødes med ligesindede, der har forståelse for ens situation. Vi har et godt fællesskab, når vi mødes, og vi har også lov til at trække os lidt tilbage undervejs, hvis vi trænger til en pause og være alene, understreger Jens.
Han sætter stor pris på, at den fungerende forsvarsminister har taget sig tid til at sætte nogle timer af en søndag til at mødes med veteranerne.
- Det er meget positivt, når en minister og andre politikere tager os alvorligt og kommer ud og møder os i det miljø, vi er i, og hører vores budskaber. Det tager jeg hatten af for, siger Jens Heide Vestenbæk.
ROFI-Centret har flere gange været ramme om træf i DIFs Soldaterprojekt. Katrine Fritzen, der er konsulent i projektet og havde ansvaret for den praktiske afvikling af træffet i denne weekend, forklarer her hvorfor:
- Her får vi en god samlet pakke. Alt er under ét tag – overnatning i centrets vandrerhjem, bespisning, god service, og fine faciliteter til mange aktiviteter under træffet. Derfor kommer vi gerne tilbage igen-igen til et sted, som vi kender godt, understreger Katrine Fritzen.
Fakta om DIFs projekt
”Fra militær til civil”
* Formålet med Danmarks Idrætsforbunds Soldaterprojekt er bl.a. at formidle idrætstilbud til veteranerne og deres pårørende, så de knytter sociale relationer til dels foreningslivet i almindelighed, dels til andre soldaterveteraner. Tilbuddene skal forbedre veteranernes muligheder for at finde en ny mening med tilværelsen efter endt soldaterkarriere, så de kan begå sig bedre uden for forsvarets rammer.
* Fire gange om året holder DIFs Soldaterprojekt weekendtræf rundt i landet – to gange kun for veteranerne og to gange, hvor de har mulighed for at tage deres nærmeste pårørende med. ROFI-Centret bliver ofte brugt som ramme for disse træf.
* DIFs Soldaterprojekt finansieres bl.a. via et årligt tilskud på 4,2 mio. kr. fra Forsvarsministeriet
Troels Lund Poulsen i snak i ROFI-Centrets skydekælder med en af veteranerne i træffet, Jens Heide Vestenbæk. I midten af billedet souschef i Public Affairs i Dansk Idrætsforbund, Per Nylykke, der har det øverste ansvar for DIFs Soldaterprojekt. |
Formanden for ROFIs skydeudvalg, Jan Thorsted, i gang med at instruere deltagerne, bl.a. forsvarsministeren, før søndagens skydning i ROFI-Centrets skydekælder. |
Troels Lund Poulsen deltog også selv i søndagens skydning i ROFI-Centrets skydekælder. Her har han lagt an. |
En af veteranerne i weekendtræffet i ROFI-Centret, Jens Heide Vestenbæk, var glad for forsvarsministerens besøg. |
– I skal ikke blive glemt, heller ikke jeres pårørende, sagde Troels Lund Poulsen bl.a. til veteranerne i weekend-træffet i ROFI-Centret. |
Katrine Fritzen er konsulent i Danmarks Idrætsforbunds Soldaterprojekt og havde ansvaret for den praktiske afvikling af weekendtræffet i ROFI-Centret. – Centret har helt perfekte rammer til vores træf. Derfor vender vi ofte tilbage hertil, siger hun. |