Fra nær og fjern til ROFI Walkathon i Naturens Rige


Fra nær og fjern til ROFI
Walkathon i Naturens Rige

De kom fra Øster Tim og Vester Tim. De kom fra Vildbjerg, Borris, Skjern, Ølgod, Muldbjerg og Ringkøbing. Helt fra Aalborg kom de f.eks. også. Jo, de kom fra både nær, fjern og lidt fjernere for at gå en hel maraton eller en halv maraton, da ROFI lørdag den 5. oktober for tredje år i træk arrangerede ROFI Walkathon i Naturens Rige i og omkring Ringkøbing.

Vi satte fokus på nogle af de 335 deltagere i ROFI Walkaton 2024 på deres vej rundt på 42 km eller 21 km og deres historier – fra start i ROFI-Centret lørdag morgen, undervejs på ruterne og i mål hen på eftermiddagen i centret. Her er dem, vi snakkede med før, undervejs og efter deres gåture:

 

  Alderspræsident på maraton. Tidligere borgmester i Ringkøbing Kommune, Hans Østergaard, der bor i Muldbjerg i Hover, var med sine 79 år den ældste deltager på den hele maraton ved ROFI Walkathon. Hans Østergaard er ivrig vandrer under mange forhold. Tidligere i år gik han med pigsko på Svalbard i Norge, og som medlem af Hjemmeværnet deltog han for 11.år i den legendariske Nijmegen march i Holland, hvor man fire dage i træk går 40 km hver dag. – Det kræver jævnlig træning, understreger han, der i 2025 regner med at deltage for 12. gang i Nijmegen marchen og igen ROFI Walkathon. 
Veninder for fuld skrue. Birthe Luckmann (til venstre på billedet) og Rikke Kragsig fra Vildbjerg har sønner i samme klasse på den lokale skole. Og det har bl.a. ført til, at de nu ofte vandrer sammen i deres fritid. – Vi har bl.a. været med til ROFI Walkathon de to foregående år på den halve maraton. I år skal den have fuld skrue på en hel maraton, understregede de i ROFI-Centret før starten.  
  Piger med god grundform. – Vi har en god grundform, fortalte Astrid Plougsgaard (til venstre på billedet), Lene Højhus (i midten) og Lisbet Kjær Jensen, alle fra Ringkøbing, med glimt i øjnene, da vi mødte dem ved Naturkraft efter ca. 5 km på deres vej ude på den hele maraton på 42 km. De tre har vandret sammen i efterhånden en snes år.
Aktivt ægtepar fra Vester Tim. I arbejdslivet losser Kurt Østergaard fisk i Hvide Sande, og Ellen Østergaard er postbud. Derudover driver de en lille campingplads ved deres bopæl i Vester Tim. Men ægteparret er også meget aktive vandrere. De bruger ofte en søndag med en tur på omkring de 20 km et eller andet sted i det vestjyske. For to uger siden gik de under varmere himmelstrøg i løbet af en uge de sidste 117 km af Caminoen i Spanien. – Det startede under coronaen, hvor der ikke var mulighed for så mange andre aktiviteter, og nu er vi blevet bidt af at vandre, fortæller Ellen og Kurt Østergaard, der ved ROFI Walkathon tog den halve maraton på 21 km.  
  Benjamin den yngste. Benjamin Birkmose fra Ringkøbing er 11 år. Han var den yngste deltager ved ROFI Walkathon, hvor han havde tilmeldt sig – og gennemførte – den halve maraton sammen med sin far, Steffan, og farmor Gitte. Her er de tre generationer før starten. 
Gåkraft fra Naturkraft. Disse fire arbejder som frivillige i oplevelsescentret Naturkraft, men de fik sig også en god oplevelse sammen, da de gik den halve maraton ved ROFI Walkathon. Fra venstre er det Kirsten Trankjær, Ole Bøndergaard, Hans Chr. Vestergaard og Inge Marie Vestergaard.  
  Mor og søn på Bagges Dæmning. Victoria og Victor Jacobsen er mor og søn. De gik den hele maraton sammen. De dyrker meget motion i det daglige og er tydeligt i rigtig god form. Victor får sin gode kondition i Forsvaret ved efterretningsregimentet i Varde, og Victoria, der arbejder som lærer i Snejbjerg, men bor i Ringkøbing, løber, går og spiller golf i det daglige. Her er mor og søn på Bagges Dæmning med en spejlblank fjord som ramme.
Fra Kilimanjaro og Ølgod. Sofie Birkebæk har for få uger siden vandret helt op på toppen af Kilimanjaro i Tanzania. Deroppe er bjerget knap 6.000 meter over havets overflade. Det er noget fladere ved fjorden i Ringkøbing, hvor vi mødte Sofie, hendes mor, Jane, og hendes morfar, Poul Erik Pedersen. Den vandreglade familie, der kommer fra Ølgod, gik en halv maraton ved ROFI Walkathon.  
  Han var den hurtigste. I ROFI Walkathon drejer det sig ikke om at komme hurtigst i mål, men derfor kan man jo godt gå raskt til, hvis man ønsker det og har fysikken til det. Det har Poul Erik Lauritsen fra Aalborg i den grad. Han tilbagelagde den hele maraton i dagens hurtigste tid. Helt imponerende var han i mål efter 5 timer og 30 minutter. Poul Erik går 20 km hver dag og bruger bl.a. ROFI Walkathon som træning til en gåtur på 100 km i næste weekend i Kjellerup. Strækningen skal tilbagelægges inden for 24 timer, men af erfaring regner han med at klare den på omkring 15 timer! Det hører med til historien, at Poul Erik efter at have fået suppe i ROFI-Centret lige også tog den halve maraton, inden han kørte hjem til Aalborg. – Jeg er vestjyde og stammer fra Struer. Det er helt fantastisk at gå i den smukke natur på ruterne her i Ringkøbing, understregede han.